Uploud Audion Kotiteatteriopas / 2. osa / Näin teet UA1-kotiteatterin

“Uploud Audion kotiteatterioppaan toisessa osassa näet miten UA1 sopii kotiteatteriin. Spoiler alert: erittäin hyvin. Seuraavassa siis erinäisiä mallikalibraatioita kotiteatterista Uploud Audion UA1-kaiuttimella. Mennään suoraan asiaan.”
— Tuukka Kingelin, pääsuunnittelija, Uploud Audio 

 


1. 5-kanavainen klassikko

Klassikkomuodostelma viidellä kaiuttimella.

* Pääkaiuttimet ripustetaan suunnilleen istuvan henkilön korvan korkeudelle. Korkeuden tulisi olla melko lähellä kuvan keskilinjaa.

* Kuvan alle sijoitettu keskikaiutin suunnataan yläviistoon. Näin lattiaheijastus vähenee ja korkeatkin äänet kuuluvat oikein.

* Surroundit laitetaan aavistuksen kuuntelupaikan taakse, reilusti korvan tason yläpuolelle sijoitettuna. Naapurin pää ei saisi blokata surroundien ääntä.

Alaviisto suuntaus on surroundeille usein luontevin sijoitustapa.

Alaviisto suuntaus on surroundeille usein luontevin sijoitustapa.

2. 5-kanavainen, etukaiuttimet alhaalla rivissä

* Etukaiuttimet on sijoitettu identtiselle korkeudelle yläviistoon suunnattuna. Kaiuttimet voidaan laittaa tv-tasolle tai ripustaa seinälle. Visuaalisesti tämä on hyvin tasapainoinen asettelu.

* Toimii hyvin myös suurten valkokankaiden kanssa tilanteissa, joissa kaiuttimet tulisivat muuten liian leveälle kankaan sivuille sijoitettuna.

* Surroundit kuten edellä

Etukaiuttimet voidaan sijoittaa myös matalan tason päälle, jolloin vältyt ruuvaamiselta.

3. 5 Kanavaa, Kaikki Kaiuttimet Ylhäällä

* Kaikki etukaiuttimet voidaan sijoittaa myös seinän yläosaan ja suunnata alaspäin. Tällä sijoittelulla kaiuttimet voidaan nostaa pois katseen korkeudelta ja ääni saadaan silti tulemaan oikein kuuntelupaikoille.

* Toimii hyvin kaiuttimien alapuolelle sijoitetun rullattavan valkokankaan kanssa tai silloin kun kuva projisoidaan suoraan vaalealle seinälle.

* Bonuksena tämä sijoittelu tuottaa erittäin hyvin tilan täyttävän taustamusiikin, koska kaiuttimien ääni ei tyssää heti huonekaluihin ja lattiaan.

Kun kaikki viisi kaiutinta ovat samalla kallistuksella, on kokonaisuus rauhallisen näköinen.

4. 7-kaiuttimen oikeaoppinen kattaus

* Tuomalla kokonaisuuteen kaksi surround-kaiutinta lisää, saadaan entistäkin saumattomammin kuuntelijoita ympäröivä äänikenttä.

* Surround-kaiuttimet sijoitetaan katselupaikan sivuille, ei taakse kuten 5-kanavaisessa setissä.

* Takasurroundit sijoitetaan samalle korkeudelle sivu-surroundien kanssa ja sivusuunnassa symmetrisesti suhteessa kuuntelupaikkaan.

Kaiuttimien oikeaoppinen asettelu voi olla sisustuksellisesti haastava, mutta palkitsee soundillaan.

5. 7-kanavainen Ninjasetti

* Kuka sanoi, että kotiteatterin on aina pakko näkyä? Seitsemän Uploud Audio UA1:stä pystytääm upottamaan tilaan erittäin huomaamattomasti.

* Sijoittamalla etukaiuttimet kuvan yläpuolelle riviin alaviistolla suuntauksella ja asentamalla surroundit kattoon, saadaan huoneeseen piilotettua hätkähdyttävän tasokas elokuvateatteri.

* Tässä asettelussa surround-kaiuttimien tuottama ääni on pääosin epäsuoraa. On myös mahdollista asettaa surroundit myös esimerkiksi hyllyjen tai pöytien päälle ja suunnata ne ylöspäin, jos kaiuttimien ripustaminen kattoon ei ole tilassa mahdollista. Epäsuoraa ääntä tuottavalla asettelulla UA1-surroundeille kannattaa laittaa diskanttiin pari naksua lisää voimakkuutta, jotta soundibalanssi pysyy heleänä.

* Ninjailun maksimoimiseksi valkokangas voidaan korvata projisointikäyttöön sopivalla vaaleanharmaalla seinämaalilla. Seinäpinnan pitää olla tällöin sileä, ettei pinnan tekstuuri näkyisi kuvassa. Myös valkinen käy, mutta vaaleanharmaa antaa paremman mustan tason.

Kattoon kiinnitetyt kaiuttimet eivät näy juuri nimeksikään, mutta huomaat ne varmasti kun elokuva pyörähtää käyntiin.

Bonus: Lopullisesti Lapasesta Lähteny (LLL) Kotikino

Jos käytettävissä on kokonaan kotiteatterille pyhitettävissä oleva hiukan suurempi tila ja eikä pennejään joudu kovin tarkasti laskemaan, voi UA1:stä rakentaa myös jotain täysin päätöntäkin. UA1:iä voit nimittäin käyttää tyypillisimpien kotiteatteri-asettelujen lisäksi myös:

* Pääkaiuttimia täydentävinä Height- ja Width-kanavina, jotka kasvattavat äänikuvan elämää suuremmaksi. Kuvakoon on syytä vastata äänen tuottamaa mielikuvaa, eli koko seinän levyinen ääntä läpäisevä valkokangas on must hankinta.

* Voice of God-kaiuttimina katossa. UA1 suuntaa ääntä jyrkästi alaviistoon ja on pinta-asennetuksi kaiuttimeksi varsin huomaamaton katossa. Kattokaiuttimia voidaan laittaa tilasta ja kuuntelualueen koosta riippuen 1-4 kappaletta.

* Auro 3D:n Height Layer-kaiuttimina eli noin 30 asteen kulmaan sijoittuvana “välikerroksena”. Tämä luo lisää resoluutiota korkeussuuntaiseen tilantoistoon. UA1:stä voidaan käyttää kuten normaalillla surround-asettelulla, tai hieman korkeammallakin sijoituksella.

* Jos mikään tavanomainen ei riitä, niin onneksi uudet ääniformaatit mahdollistavat skaalauksen aina 64 kaiuttimeen saakka! Dolby Atmos tuottaa suuren osan äänistä objektipohjaisesti eli niitä ei ole sidottu mihinkään tiettyyn kaiuttimeen. Sen sijaan äänet jäsennetään tilaan kulloinkin käytössä olevan kaiutinjärjestelmän mukaan.

UA1:n muotoilu antaa sinulle vapauden toteuttaa komeamman kotiteatterin kuin mitä naapurilla on.

Tuumasta toimeen

Uploud Audio tukee sinua kotiteatterin tai kodin äänentoistojärjestelmän toteuttamisen kaikissa vaiheissa. Toimimme yhden luukun periaatteella. Meiltä saa kaiken suunnittelusta asennukseen ja oheislaitteisiin. Pistä viesti Lassi sähköpostiin (lassi@uploudaudio.com) tai soita 040 545 2706 ja laitetaan homma käyntiin.

Alkuun pääset myös lähettämällä projektin tiedot ja muutaman kuvan tästä tai pyytämällä Uploud Audio UA1-kaiuttimet kotitestiin.

Palvelemme avaimet käteen -meiningillä:

* Kartoitamme tilan: tutkimme valokuvien / pohjapiirroksen / paikanpäällä tehtävän katselmuksen perusteella otolliset paikat kaiuttimille, valkokankaalle ja videotykille tai telkkarille.

* Juuri oikeiden oheislaitteiden valkkaaminen settiisi: budjetti pitää ja laitteiden ominaisuudet vastaavat tarpeitasi.

* Systeemin toimitus ja asennus: kiinnitämme kajarit ja vedämme johdot siististi puolestasi.

* Järjestelmän kalibrointi: ajamme AV-viritinvahvistimien huonekorjaimet puolestasi, hienosäädämme soundin ja tarkistamme asetukset.

* Neuvonta ja käyttöönottokoulutus: asennuksen jälkeen käymme yhdessä läpi laitteiden perusasiat. Autamme mielellämme myöhemminkin, jos sormi menee suuhun laitteiden kanssa puuhatessa.

* Vinkit ovat ohjeellisia ja kertovat kotiteatterin suunnittelussa huomioon otettavista perusasioista. Emme seuraa niitä orjallisesti vaan sovellamme sinun tilasi ja budjettisi mukaan.

Dept_paardit

Nämäkin konttiaukion tyypit kannustavat hoitamaan kotiteatteriproggiksen kunnialla finaaliin.

Tuukka Kingelin on Uploud Audion pääsuunnittelija, teollinen muotoilija ja yksi perustajista.